Ο αποχυμωτής μου και εγώ! α, και κάτι κεφτεδάκια κόκκινης φακής!



Καλημέρα πέρα ως πέρα!

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τόσο θερμή σας ανταπόκριση και τα σχόλιά σας στην προηγούμενή μου ανάρτηση για τα 59+1! Τελικά σε όλους μας αρέσει να μαθαίνουμε πράγματα για τους άλλους, μεγάλα και μικρά, καθώς έτσι μπορούμε να νιώσουμε πιο συνδεδεμένοι, ακόμα και αν δεν γνωριζόμαστε προσωπικά.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τον ενθουσιασμό μου για μια νέα καθημερινή μου και πολύ υγεινή συνήθεια, το juicing! Αποκτήσαμε πρόσφατα έναν αποχυμωτή ψυχρής έκθλιψης, κάτι που προσωπικά ήθελα εδώ και πολύ καιρό αλλά όλο το ανέβαλα. Μια βόλτα στο αγαπημένο ΒΑΖΑΚΙ στο Χαλάνδρι με τη φίλη μου Ζωή και τις οικογένειές μας, καθώς και το ότι και η ίδια μετά από τη βόλτα αυτή αποφάσισε να βγάλει τον αποχυμωτή της από το ντουλάπι και να αρχίσει να τον χρησιμοποιεί, στάθηκαν οι αφορμές για να το πάρω επιτέλους απόφαση και εγώ και να αποκτήσω τον αποχυμωτή των ονείρων μου! Οκ υπερβάλλω λίγο, αλλά να, δείτε, από τη φωτογραφία στην κούτα και μόνο, μόλις έφτασε και πριν τον ανοίξουμε, ερωτεύτηκα!



Είναι κόκκινος και τον αγαπώ! Τον χρησιμοποιώ καθημερινά και φτιάχνω χυμούς με φρούτα και λαχανικά, δοκιμάζοντας συνδυασμούς, συνήθως με εκπληκτικό αποτέλεσμα. Καρότα, μήλα, τζίντζερ, σπανάκι, αγγούρι, σταφύλι, ανανάς, αχλάδια, και δε συμμαζεύεται! Η αίσθηση του να απολαμβάνεις μέσα σε λίγα μόλις λεπτά έναν ολόφρεσκο πραγματικό χυμό (και όχι το γνωστό 'πατέ' χυμού που φτιάχνει το μπλέντερ-ο γνωστός 'ανάμεικτος χυμός' που βρίσκουμε στα περισσότερα cafe έξω) με τα φρούτα και τα λαχανικά της επιλογής σου, καθώς και η χαρά του να τον φτιάχνεις μόνος σου, είναι το κάτι άλλο!







Σύντομα ανακάλυψα και κάτι ακόμα μαγικό που 'κάνει' ο αποχυμωτής! Ή μάλλον έναν ακόμα τρόπο για να τον αξιοποιώ στο έπακρο. Από την πίσω πλευρά, στην μαύρη κανάτα που βλέπετε και στη φωτογραφία, μαζεύεται το 'pulp' των φρούτων και λαχανικών που αποχυμώνονται. Είναι μια σχεδόν τελείως στεγνή και συμπαγής μάζα από τα υπολείμματα όσων έχουν χρησιμοποιηθεί για τον εκάστοτε χυμό. Τις πρώτες φορές πέταγα αυτό τον πολτό στο κομπόστ μας στο μπαλκόνι, σιγά σιγά όμως άρχισα να σκέφτομαι ότι χμ, μα γιατί να πεταχτεί, κάτι θα μπορώ να το κάνω και αυτό!
Δεν ξέρω πώς, λοιπόν, ακριβώς, εμπνεύστηκα από το πορτοκαλί χρώμα -μιας που εκείνη την ημέρα είχα χρησιμοποιήσει και καρότα στο χυμό μου- και τσάκα-τσάκα σκάρωσα κάτι κεφτεδάκια με κόκκινες φακές που μόλις ψηθήκανε τα εξαφανίσαμε σε χρόνο ντε-τε! Yam!

Λοιπόν:
  • το pulp του χυμού, που ήταν από 3 καρότα, 2 μήλα, ένα κομματάκι ginger και ένα αχλάδι
  • ένα μικρό-κοντό ποτηράκι (του κρασιού) κόκκινες φακές, καλοβρασμένες
  • ένα κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένα στο μούλτι
  • μπόλικο φρέσκο ή ξερό δυόσμο
  • 3 κουταλιές της σούπας βρώμη
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 αυγό
  • κύμινο
  • αλάτι & πιπέρι
Οι παραπάνω ποσότητες βγάζουν περίπου 12 μικρά κεφτεδάκια.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά, όπως ακριβώς θα κάναμε και στα κοινά, γνωστά μας μπιφτέκια με κιμά. Τα πλάθουμε σε σχήμα μπιφτεκιού. Ψήνουμε σε λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς περίπου (ανάλογα και με τον φούρνο) και τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές για να ροδίσουν λίγο. Γίνονται σε περίπου μισή ώρα. Τα φάγαμε με λίγο λεμονάκι από πάνω αλλά και μια σως με ταχίνι νομίζω θα τους πήγαινε πολύ. Η γεύση είναι απίστευτη, τρομερά αρωματική και θυμίζουν λιγάκι τα φαλάφελ.



Αν δεν έχετε αποχυμωτή θα σας συμβούλευα να το σκεφτείτε σοβαρά να πάρετε έναν! Αν πάλι έχετε αλλά δεν τον χρησιμοποιείτε, ξεκινήστε άμεσα! Τα ωφέλη των χυμών είναι πάρα πολλά, μπορείτε να διαβάσετε ένα σωρό πράγματα σχετικά στο διαδίκτυο. Εκτός αυτού, προσωπικά με ενθουσίασε κιόλας ότι μέσω του αποχυμωτή μπορώ να φτιάξω ενδιαφέροντα και πολύ εύκολα χορτοφαγικά εδέσματα, όπως τα παραπάνω κεφτεδάκια! Αν λοιπόν φτιάχνετε χυμούς μην πετάτε τον πολτό που απομένει αλλά αξιοποιείστε τον, αξίζει! Δοκιμάστε την παραπάνω 'συνταγή' ή και, ακόμα καλύτερα, κάντε τους δικούς σας αυτοσχεδιασμούς!

Θα χαρώ με τη γνώμη, τα σχόλια και τις εντυπώσεις σας!


Σας φιλώ, xoxo & stay inspired!
Namaste






Σχόλια

  1. Καταρχήν καλορίζικος ο αποχυμωτής! Κατά δεύτερον πολύ ωραία αξιοποίησες τον πολτό! Την επόμενη φορά που θα έχεις πολτό και αν βαρεθείς να τον κάνεις κεφτεδάκια, απλά βάλτον στο πρόσωπο για μάσκα! δεν χρειάζεται πολύ άλλωστε! αν το κάνεις κάθέ φορά που κάνεις χυμό θα δεις τεράστια διαφορά στο δέρμα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καταπληκτική ιδέα αυτό για τη μάσκα!! θα το δοκιμάσω σίγουρα! σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Πολύ έξυπνη η χρήση του πολτου, μπράβο!!!
    Σίγουρα αποθηκεύεται η ανάρτηση για πειραματισμο!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου