Μπισκότα βουτύρου με μαρμελάδα-Bufetti

Η προγιαγιά μου ήταν Ιταλίδα, από την Τεργέστη. Είχα την τύχη να προλάβω να την ζήσω ως μωρό-νήπιο και μικρά πραγματάκια από εκείνη, τα θυμάμαι ακόμα έντονα! Η υπέροχη (προ)γιαγιά Μαρία μας κληροδότησε διάφορα πράγματα και ανάμεσα σε αυτά είναι και αυτή η συνταγή για τα μπισκοτάκια Bufetti a l'ussera, ένα γλυκό κατευθείαν από την Τεργέστη, που συνήθιζε να φτιάχνει και εκείνη αλλά και στη συνέχεια η κόρη της και μητέρα της μητέρας μου, η δική μου η γιαγιά δηλαδή και η αδελφή της, πάντα στις γιορτές.

Φέτος λοιπόν, ενώ άλλες χρονιές έφτιαχνα βουνά από μελομακάρονα και κουραμπιέδες, θέλησα να συνεχίσω αυτή την οικογενειακή παράδοση, ζωντανεύοντας τις γλυκές παιδικές μου αναμνήσεις και γεύσεις. Η συνταγή για τα Bufetti είναι πολύ απλή και εύκολη και θα κάνει το σπίτι σας να μοσχοβολάει βούτυρο και βανίλια!


Υλικά (για περίπου 25 κομμάτια):

  • 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 70 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 180 γρ. μαλακό αλεύρι
  • 2 βανίλιες (εγώ χρησιμοποίησα 1 κοφτό κουταλάκι κόκκους από κλωνάρι βανίλιας)
  • μαρμελάδα βερύκοκο ή ροδάκινο

Οδηγίες:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε σε μικρούς κύβους το βούτυρο και το χτυπάμε καλά να αφρατέψει. Προσθέτουμε τους 2 κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά με το βούτυρο. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το ανακάτεμμα και έπειτα σιγά-σιγά και το αλεύρι και τη βανίλια. Αφού γίνει όλο αυτό μια ενιαία ζύμη, την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε μια διαφάνεια και την βάζουμε για μισή ωρίτσα περίπου στο ψυγείο για να σφίξει λίγο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος σε λαμαρίνα. Παίρνουμε από τη μπάλα ζύμης μικρά κομμάτια, τα πλάθουμε στρογγυλά σαν μπαλάκια και μετά τα κάνουμε με την παλάμη μας πλακέ (προσοχή δεν τα πλακουτσώνουμε πολύ γιατί στο ψήσιμο απλώνουν). Τέλος, με το δάχτυλό μας φτιάχνουμε στο κέντρο τους ένα λακουβάκι στο οποίο βάζουμε μια μικρή κουταλιά μαρμελάδα βερύκοκο ή ροδάκινο.

Η Ιταλίδα προγιαγιά μου έφτιαχνε παραδοσιακά μόνο αυτές τις μαρμελάδες και τις χρησιμοποιούσε και στα Bufetti και η δική μου μνήμη είναι συνδεδεμένη με τη συγκεκριμένη γεύση, εσείς μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε όποια μαρμελάδα σας αρέσει, καλό όμως είναι αυτή να είναι χειροποίητη! Ψήνουμε τα μπισκοτάκια για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.




Αν τα φτιάξετε, περιμένω τις εντυπώσεις σας!

Σας φιλώ, xoxo & stay inspired!
Namaste




Σχόλια

  1. Μιαμ μιαμ!!
    Είχα την τύχη να τα δοκιμάσω!!!
    Πεντανόστιμα! Και του χρόνου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ νόστιμα και σκέτα, τα φτιάχνω συνέχεια γιατί είναι εύκολη κ η συνταγή, μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου