Η χαρά του χορτοφάγου ή αλλιώς χορτοφαγικά μπιφτέκια με ρεβύθια, κινόα και λαχανικά!



Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!!

Ξεκινάμε την εβδομάδα μας δυναμικά και υγιεινά, με μια πρόταση για νόστιμα μπιφτεκάκια από ρεβύθια, κινόα και λαχανικά. Στη γεύση θυμίζουν λίγο τα γνωστά, στους πιο πολλούς από εμάς, φαλάφελ, όμως διαφέρουν λιγάκι ως προς τα συστατικά τους και το γεγονός ότι είναι ψημένα στη λαδόκολλα και όχι τηγανισμένα.

Η συνταγή δεν είναι καθόλου δύσκολη, απλά είναι λίγο (λέω 'λίγο' γιατί και το λίγο γίνεται 'αρκετό' πολλές φορές όταν έχει κανείς ένα δίχρονο να ζουζουνίζει διαρκώς ανάμεσα στα πόδια του) μπελαλίδικη και χρειάζεται κάποιο χρόνο για να συνθέσουμε όλα τα υλικά μας μαζί.


Για τα μπιφτεκάκια θα χρειαστούμε:
  • μία κούπα ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
  • μισή περίπου κούπα κινόα την οποία καλό είναι να μουλιάσουμε επίσης για μερικές ώρες
  • 1-2 κανονικού μεγέθους καρότα
  • 1-2 πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες
  • 1 ντομάτα 
  • 1 μεγάλο κρεμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • μπόλικο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο
  • ξύσμα μισού ή και ενός λεμονιού (αν μας αρέσει το λεμονένιο άρωμα)
  • λίγο φρεσκοτριμμένο τζίντζερ ή εναλλακτικά μισή κουτ. του γλυκού ξερό
  • 4 κουταλιές αλεύρι ολικής άλεσης
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • ελαιόλαδο
  • λάδι καρύδας

Για την σως ταχίνι θα χρειαστούμε
  • 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης
  • το χυμό ενός λεμονιού
  • 4-6 κουταλιές νερό (αναλόγως με το πόσο αραιή ή πηχτή την θέλουμε)
  • λίγο αλάτι, πιπέρι
  • μια λιωμένη σκελίδα σκόρδου
  • πάπρικα
  • μαυροκούκι ή αλλιώς μαύρο σουσάμι

Παρασκευή:

Βράζουμε πολύ καλά τα ρεβύθια μας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε την κινόα, σουρώνουμε αν χρειάζεται, και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Αλέθουμε στο μούλτι όλα τα λαχανικά μας μαζί (να είναι χοντροαλεσμένα και όχι λεία, σαν πάστα) και σοτάρουμε σε λάδι καρύδας. Καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά μας και προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο. Αφήνουμε το μείγμα λαχανικών στην άκρη να κρυώσει.

Αλέθουμε σιγά σιγά στο μούλτι, ή και σε δυνατότερη κουζινομηχανή αν έχουμε, τα ρεβύθια μας, ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο για να αποκτήσουν μια κάπως κρεμώδη υφή.

Όταν κρυώσουν επαρκώς όλα τα υλικά μας τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά σε ένα βαθύ μπωλ, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι και το αλεύρι. Τα ενσωματώνουμε καλά μέχρι να γίνει τέτοια η σύσταση του μείγματος που να πλάθεται σε μικρά μπιφτεκάκια.
Τα βάζουμε σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε για λίγη ώρα στον αέρα, περίπου στους 160-180 βαθμούς, και μετά στο πάνω-κάτω. Αφού έχουν ψηθεί τόσο, ώστε όταν τα σηκώνουμε με μια σπάτουλα να μην διαλύονται, τα γυρνάμε και από την άλλη και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Για την σως με το ταχίνι, ανακατεύουμε απλώς πολύ καλά όλα μας τα υλικά και είναι έτοιμη.




Θα χαρώ με τις εντυπώσεις και τα σχόλιά σας!


Σας φιλώ, xoxo & stay inspired!
Namaste




Σχόλια

  1. Πάρα πολύ ωραία πρόταση ! Θρεπτικά και νόστιμα !! Το ξέρω γιατί χρησιμοποιώ όλα τα υλικά σε παρόμοιους συνδυασμούς :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι, μπορείς να κάνεις πραγματικά πολλούυυυς συνδυασμούς και να παίξεις με τα υλικά, τα μυρωδικά,μπαχαρικά κλπ!!

      Διαγραφή
  2. Μιαμ, μιαμ!!!
    Φαίνονται πεντανόστιμα! Θα τα δοκιμάσω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου