The Banana Series-Part 1/Banana Bread

Μπανάνες! Αγαπημένο φρούτο, ‘εύκολο’, με παιχνιδιάρικη παιδικότητα! Αγαπημένο και απαραίτητο υλικό, επίσης, ιδιαίτερα για εμάς τους υγιεινιστές χορτοφάγους με το αστείρευτο πάθος για παρασκευή γλυκών και εδεσμάτων χωρίς ζάχαρη. Γιατί οι μπανάνες μπορούν να αποτελέσουν υπέροχη γλυκαντική ουσία, σαφώς πιο υγιεινή, θρεπτική και αρωματική από τη συμβατική λευκή (ή και καστανή, μαύρη κτλ) ζάχαρη.
Είναι πραγματικά χιλιάδες τα υπέροχα πράγματα που μπορεί κανείς να φτιάξει με ώριμες μπανάνες, αυτές που συχνά καταλήγουν να πετιούνται, ενώ στην πραγματικότητα μπορούν να αξιοποιηθούν θαυμάσια. Όρεξη και δημιουργικότητα να υπάρχει, έμπνευση να ρέει και οι μπανανο-ιδέες δεν στερεύουν!

Στο σπίτι μας οι μπανάνες δεν λείπουν ποτέ, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους. Τις χρησιμοποιούμε καθημερινά σε ένα σωρό μικρο-σνακ για εμάς και τη μικρή μας, σε γλυκάκια, κεκάκια, μπισκοτάκια, παγωτάκια, ροφηματάκια και πολλά ακόμα (-άκια)! Τόσο απαραίτητες και ανάρπαστες έχουν πλέον γίνει στην γαστριμαργική μας καθημερινότητα που σκέφτομαι πλέον να ξεκινήσουμε να τις ψωνίζουμε με το καφάσι (χωρίς πλάκα), αφού -βάσει του ρυθμού με τον οποίο τις καταναλώνουμε-  η φάση ‘ένα-ένα τα τσαμπιά’ είναι απλά αστεία!
Σήμερα αποφάσισα να ξεκινήσω αυτή τη σειρά των μπανανο-ποστ με πρώτη-πρώτη μια ‘συνταγούλα’ για το γνωστό και τόσο αγαπημένο banana bread, ή αλλιώς μπανανόψωμο ή και ‘κέικ’ μπανάνας. Κάνω τη λέξη ‘Συνταγή’, ‘συνταγούλα’ και τη βάζω και σε εισαγωγικά, καθώς το blog αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα blog μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής με την ανάλογη εξειδίκευση – εμπεριέχει απλά, στα πλαίσια του μοιράσματος των πραγμάτων που αγαπώ και που με εμπνέουν, και κάποιες δικές μου, συνήθως, και πειραματικές, αυτοσχέδιες ιδέες για συνταγές, αλμυρές και γλυκές.
Το μπανανόψωμο λοιπόν δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το τραπέζι μας. Η γνώριμη μυρωδιά που απλώνει παντού καθώς ψήνεται έχει πλέον γίνει ένα με το σπίτι, μία από τις πιο οικείες και αγαπημένες μυρωδιές της οικογενειακής μας καθημερινότητας! Επίσης δεν το βαριόμαστε και ποτέ γιατί κάθε μα κάθε φορά το φτιάχνω με διαφορετικά υλικά και τρόπο. Άλλοτε είναι πιο ψωμένιο, άλλοτε πιο κέικ-ένιο, άλλοτε πιο μπισκοτένιο, με πιο στεγνή ή πιο υγρή υφή, πιο γλυκό ή πιο άγλυκο, αποτελεί σταθερά πάντως μια αγαπημένη προσθήκη στο πρωινό μας! 
Τα κέικ μπανάνας χωρούν άπειρες παραλλαγές, έμπνευση και πειραματισμούς και είναι πολύ δύσκολο να αποτύχουν, αν βέβαια τηρήσουμε, έστω στο περίπου, τις βασικές αναλογίες στερεών & υγρών υλικών. Είναι τέλος πανεύκολα στην παρασκευή τους, παίρνουν μόλις λίγα λεπτά (πλην του χρόνου ψησίματος βέβαια) και δεν χρειάζονται καν μίξερ ή άλλα ιδιαίτερα μαγειρικά γκάτζετ! Διάθεση και φαντασία να έχει κανείς, αυτό αρκεί- α ναι, και μερικές ώριμες μπανάνες!!

Εδώ, λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σας έναν από τους τρόπους που το έφτιαξα τις προάλλες και που μου άρεσε πολύ- σε επόμενα (μπανανο)ποστ θα ακολουθήσουν και άλλες ιδέες, προσθήκες και παραλλαγές.

Υλικά:

·        μια κούπα αλεύρι αμυγδάλου
·        μια κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
·        2 κουτ. γλυκού baking powder
·        2 αυγά
·        3 ώριμες (έως πολύ ώριμες-μαύρες σχεδόν) μπανάνες
·        λίγο λάδι καρύδας
·        κανέλα
·        φυσική βανίλια (τα σποράκια δηλαδή από τον λοβό της βανίλιας)
·        μερικά ψιλοκομμένα δαμάσκηνα

Παρασκευή:

Πολτοποιούμε στο multi τις μπανάνες και ρίχνουμε και τα αυγά και λίγο λάδι καρύδας (με το μάτι). Τα χτυπάμε όλα μαζί, ώσπου να ρευστοποιηθούν πλήρως. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε καλά τα αλεύρια, το baking, την κανέλα και τη βανίλια και στη συνέχεια ρίχνουμε το υγρό μείγμα με τις μπανάνες και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα, τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα μας και ξανα-ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για όσο χρειαστεί (επιστρατεύοντας το γνωστό κόλπο της γιαγιάς μας: μέχρι δηλαδή το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό σχεδόν από το κέικ μας). Ο κάθε φούρνος ψήνει και διαφορετικά, επομένως δεν έχει νόημα να σας δώσω οδηγίες για βαθμούς και χρόνο ψησίματος, καθώς η προσωπική μου εμπειρία έχει δείξει ότι αυτά δεν είναι στάνταρ. Προσωπικά, όποτε ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες ψησίματος διαφόρων Συνταγών, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Στον δικό μου φούρνο, γενικά προτιμώ να ψήνω σε χαμηλή σχετικά θερμοκρασία και σε περισσότερο χρόνο, γιατί έτσι διασφαλίζω ότι το κέικ/ψωμί μου θα ψηθεί όσο πρέπει στο εσωτερικό του χωρίς να καεί από πάνω. Το μπανανόψωμο, συγκεκριμένα, το ψήνω κάπου μεταξύ των 150-180 °C, για μιάμιση περίπου ώρα.

Το banana bread, με όσες παραλλαγές και αν το φτιάξετε, γενικά δεν φουσκώνει ιδιαίτερα (εκτός ίσως και αν βάλετε πολλάαααα, δηλ. πάνω από 3 αυγά, κάτι που εγώ τουλάχιστον δεν έχω δοκιμάσει), καθώς έχει αρκετή υγρασία από τις μπανάνες. Αν δηλαδή έχετε στο νου σας  ή είστε εθισμένοι στα γνωστά, πολύ γλυκά, φουσκωτά και αφράτης υφής κέϊκ, ενδέχεται να απογοητευτείτε λιγάκι. Αν, από την άλλη, εκτιμάτε το διαφορετικό, νομίζω πως θα σας κερδίσει αυτό το νόστιμο, αρωματικό και με φίνα γεύση κεκο-ψωμάκι και πως σύντομα θα περάσετε και στους δικούς σας πειραματισμούς! Ιδέες για παραλλαγές μπορεί να εμπεριέχουν υλικά όπως μέλι, πετιμέζι (για περισσότερο γλυκό αποτέλεσμα), σταφίδες, τριμμένη καρύδα και καρύδι, βρώμη, αλεύρι χωρίς γλουτένη, γαρύφαλλο (το οποίο σε συνδυασμό με το πετιμέζι, την κανέλα και τη μαύρη σταφίδα δίνει ένα κάπως 'μουστοκουλουρένιο' αποτέλεσμα και άρωμα!) και πολλά ακόμα! Απλά εμπνευστείτε και δοκιμάστε!
Θα χαρώ πολύ με σχόλιά σας!



Σας φιλώ, xoxo & stay inspired!
Namaste



Σχόλια

  1. Εξαιρετικό !!! Κάποια στιγμή θα το φτιάξω σίγουρα :-) (Λέω κάποια στιγμή γιατί πλέον έχω τόσα πολλά στο πρόγραμμα ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγχώνομαι αν θα το φτιάξεις εσύ με το υπερ-τέλειο blog, τις απίθανες συνταγές (που δεν έχω αξιωθεί ακόμα να δοκιμάσω) και τις ακόμα πιο απίθανες φωτογραφίες, χαχα!! όπως έγραψα και στο ποστ, οι 'συνταγές' (συνταγούλες!) μου είναι πολύ πειραματικές....νομίζω όμως ότι με αγάπη γίνονται και βγαίνουν νόστιμες! Σ'ευχαριστώ :-)

      Διαγραφή
    2. Δανάη ευχαριστώ πάρα πολύ, αλλά και εγώ αγχώνομαι με κάθε συνταγή που ποστάρω. Όλα όσα κάνω απέχουν από το υπέρ τέλειο και χωράνε σίγουρα βελτίωση. Αλλά όπως όμορφα λες με προσπάθεια και αγάπη όλα πάνε ένα βήμα παραπέρα και γίνονται κάθε φορά και καλύτερα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου