Καλοκαιρινά Αναγνώσματα!

Γειά σας φίλοι!

Μετά από αρκετό καιρό επανέρχομαι, θέλοντας να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου από τα τρία βιβλία που κατάφερα να διαβάσω στις διακοπές. Και λέω "κατάφερα" γιατί το διάβασμα με δύο μικρά να ζουζουνίζουν ασταμάτητα γύρω-γύρω είναι πραγματικός άθλος! Όσο όμως μεγαλώνουν, τόσο καταφέρνω να ξεκλέβω χρόνο για μία από τις πιο αγαπημένες και σημαντικές ασχολίες για εμένα, την ανάγνωση.

Έτσι λοιπόν, να σας πω ότι διάβασα τα παρακάτω τρία και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους βιβλία, και ήταν και τα τρία τους πολύ ενδιαφέροντα και απολαυστικά.


1. Ηδονή στον κρόταφο, της Ζυράννας Ζατέλη, εκδόσεις Καστανιώτη.



Όσοι με ακολουθείτε στο Instagram θα έχετε καταλάβει πόσο πολύ αγαπώ τη συγκεκριμένη συγγραφέα και όσοι μοιράζεστε μαζί μου την ίδια αγάπη νομίζω καταλαβαίνετε χωρίς πολλά λόγια. Το βιβλίο αποτελεί μια ακόμα βουτιά στο περίφημο και τόσο ιδιαίτερο, γεμάτο σκιές, παράξενα όντα, αισθήσεις και ενέργειες, ζατελικό σύμπαν, μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για κάποιο μυθιστόρημα αλλά για συλλογή κειμένων, πιο προσωπικών, της συγγραφέως που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς. Στα κείμενα αυτά, η αγαπημένη Ζυράννα μιλάει για τα πράγματα της ζωής της που την κάνουν να νιώθει ηδονικά σχεδόν, διαβάζονται απνευστί και αφήνουν μια επίγευση νοσταλγίας για ιστορίες, στοιχεία και καταστάσεις μιας εποχής άλλης, ενός πολιτισμού αναλογικού που εξακολουθεί να ζει μόνο για τους λίγους, τους παλαίμαχους, όπως η συγγραφέας μας. Δεν είναι ένα βιβλίο που θα το συνιστούσα γενικά, παρά μόνο σε όσους ήδη γνωρίζουν και είναι εξοικειωμένοι με την ΖΖ και τη γραφή της. Όσοι θα ήθελαν για πρώτη φορά να διαβάσουν κάτι δικό της, καλύτερο θα ήταν, νομίζω, να ξεκινήσουν με κάποιο από τα υπόλοιπα βιβλία της. Διαβάζοντας σε δεύτερο, τρίτο κλπ χρόνο την Ήδονή στον κρόταφο, it will then make sense που λένε ❤.


2. Σιωπή στην εποχή των θορύβων, του 'Αρλιν Κάγγε, εκδόσεις Πατάκη.


Το βιβλίο αυτό μου το έκανε δώρο η μητέρα μου. Μιλά για ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο και ουσιώδες για τον σύγχρονο άνθρωπο, τον άνθρωπο των πόλεων, του τεχνολογικού πολιτισμού, των chat, των e-mail, του facebook, του Instagram, του tweeter, των smart phones, τον άνθρωπο που βάλλεται από μια ακατάσχετη φλυαρία ερεθισμάτων και εικόνων και που πολύ θα ήθελε κατά βάθος να κάνει μια παύση, μια ανάπαυλα, μα δυσκολεύεται. Τον άνθρωπο που μπορεί, αν το θέλει πραγματικά, να κάνει αυτή την παύση και να αναζητήσει και να βρει και να διατηρήσει για όσο το χρειάζεται, τη σιωπή μέσα στο θόρυβο. 
Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που λειτούργησε σαν βάλσαμο στην κούραση που κουβαλούσα, ερχόμενη στην εξοχή, από την Αθήνα, ένα σκούντημα και μια υπενθύμιση ότι μπορώ, αν το επιλέξω, να τα κάνω όλα πιο αργά, πιο ήσυχα, πιο σιωπηλά, μακριά από τον αλαλαγμό της πόλης, όχι όμως μόνο στις διακοπές, αλλά ακόμα και όταν βρίσκομαι στην ίδια την πόλη καταμεσής του χάους. Γιατί η σιωπή είναι πρωταρχικά, πάνω από όλα και ανεξάρτητα και από όλα, μέσα μας. 
Σας προτείνω αυτό το βιβλιαράκι, εάν έχετε ανάλογες αναζητήσεις και ανησυχίες, αλλά και όχι μόνο, ανεπιφύλακτα.


3. Το βαμμένο πουλί, Γιέρζι Κοζίνσκι, εκδόσεις Μεταίχμιο. 


Τώρα τί να πει κανείς για το συγκεκριμένο βιβλίο...Από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει. Ένα συγκλονιστικό αφήγημα για τη ζωή ενός περιπλανώμενου αγοριού στα χωριά της Ανατολικής Ευρώπης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Ένα βιβλίο πάρα πολύ σκληρό, γεμάτο βία και ωμότητα, που όμως σε καθηλώνει από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Ένας συγγραφέας-πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, του οποίου πιστεύω πως αξίζει να αναζητήσουμε και τα υπόλοιπα έργα. Το βιβλίο αυτό είχε προκαλέσει σάλο στην εποχή του, για λόγους που μπορεί κανείς να διαβάσει στην πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή του από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, και στον απόηχο αυτόν ακριβώς διαβάζεται ακόμα και σήμερα.
Όσοι επιλέγετε πιο χαλαρά αναγνώσματα για τις διακοπές σας μην το προτιμήσετε καθώς δεν πρόκειται για ένα εύπεπτο βιβλίο. Όσοι διαβάζετε οτιδήποτε ανεξαρτήτως εποχής, βουρ! Είναι ένα βιβλίο που συγκλονίζει, που προβληματίζει και που γεννά βαθιές σκέψεις. 


***

Εσείς διαβάζετε το καλοκαίρι; Τί βιβλία προτιμάτε; Τί διαβάσατε φέτος; Θα χαρώ με σχόλια και προτάσεις σας!

Με αγάπη ❤
η αμελί






Σχόλια