Λαχταριστή χουρμαδόπιτα

Καλημέρα όλη μέρα!

Είναι Δευτέρα πρωί και συνήθως τέτοια μέρα και ώρα νιώθουμε λίγο-πολύ όλοι μας 'κάπως' και περιφέρουμε τους εαυτούς μας όντας ελαφρώς μουδιασμένοι (για να μην πω και μουτρωμένοι, χαχα!) μιας που μια ακόμα εβδομάδα με δουλειές, υποχρεώσεις, τρέξιμο, έννοιες, κλπ, ξεκινά. Για αυτό σκέφτηκα να ξεκινήσουμε αυτή την εβδομάδα με λίγη γλύκα που έρχεται από μία συνταγή που έγινε αγαπημένη, ειδικά μάλιστα όταν κατάφερα και την τροποποίησα και την 'έφερα' ακριβώς στα δικά μου γούστα και standards.

Ο λόγος λοιπόν, για μια πεντανόστιμη χουρμαδόπιτα. Σας αρέσουν οι χουρμάδες; Γνωρίζετε ότι πρόκειται για μία τροφή θαυμαστή που πλέον θεωρείται superfood; Οι χουρμάδες έχουν μεγάλη διατροφική αξία καθώς περιέχουν πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά και μεταξύ άλλων χαλκό, κάλλιο, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο και βέβαια φυτικές ίνες. Δεν θυμάμαι μικρότερη αν τους έτρωγα γενικά, πάντως η πρώτη επίσημη γνωριμία μου μαζί τους έγινε πριν από 8 περίπου χρόνια, σε ένα roadtrip που έκανα με τους φίλους μου στη Συρία, όπου βέβαια τους τρώγαμε συνέχεια, όλη μέρα, κάθε μέρα και σε κάθε πιθανό συνδυασμό. Θυμάμαι δε, πως όταν γύρισα, είχα φέρει μαζί μου εκτός βέβαια από τόνους χουρμάδες και ένα βάζο χουρμαδόμελο που το φυλούσα σαν κόρη οφθαλμού, καθώς τότε ακόμα δεν ήταν από τα πράγματα που έβρισκες με τρομερή ευκολία εδώ γύρω.

***

Τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι και πειραματίζομαι όσο προλαβαίνω με τα 'εναλλακτικά' γλυκά, δηλαδή τα γλυκά χωρίς λευκή, επεξεργασμένη ζάχαρη, χωρίς πολλά ζωικά και γενικά τυποποιημένα συστατικά, χρησιμοποιώ ακόμα περισσότερο τους χουρμάδες, οι οποίοι όπου μπαίνουν δίνουν πραγματικά μια εντελώς λαχταριστή, καραμελένια γεύση και γλύκα και μια υπέροχη, πλούσια υφή. Κοινώς, γιάμι, που λέγανε και στο χωριό μου.

Εδώ και καιρό, η φίλη μου η Δήμητρα έφτιαχνε μια πολύ νόστιμη χουρμαδόπιτα και πρόσφατα μου έδωσε και την αρχική συνταγή, η οποία προέρχεται από ένα βιβλίο χορτοφαγίας. Εγώ την άλλαξα κάπως και αυτό που προέκυψε, έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα μου baking τύπου γλυκά και έκανε και πάταγο στο σπίτι, καθώς την λατρέψαμε οικογενειακώς!



Τα συστατικά:
  • 150 gr ζάχαρη καρύδας (ή έστω καστανή ζάχαρη αν και η καρύδας με τους χουρμάδες δένει τέλεια)
  • 200 gr αλεύρι ζέας (ή ολικής άλεσης ή και λευκό αν το προτιμάτε)
  • 2 κουταλάκια baking powder
  • 125 gr βούτυρο φρέσκο (και ΟΧΙ βιτάμ!) κρύο, κομμένο σε κυβάκια (θέλω μια φορά να δοκιμάσω αντί για το βούτυρο να βάλω άοσμο λάδι καρύδας και να δω το αποτέλεσμα)
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 155 gr γάλα βρώμης ή αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη (φαντάζομαι και με όποιο άλλο γάλα διαλέξετε ότι θα είναι οκ)
  • 2 αυγά
  • 1μιση κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 300 gr χουρμάδες κομμένους σε κομματάκια
  • προεραιτικά ινδοκάρυδο για πασπάλισμα στο τέλος

Η παρασκευή:
  1. Προθερμένετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Δουλεύετε για λίγα λεπτά στο μίξερ τη ζάχαρη με το αλεύρι και το baking powder ώστε να ανακατευτούν μεταξύ τους.
  3. Προσθέτετε το βούτυρο και χτυπάτε άλλα λίγα λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει κάτι σαν ψίχουλα.
  4. Στον πάτο μίας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενα τοιχώματα στρώνετε χαρτί ψησίματος και ρίχνετε το μισό από το παραπάνω μείγμα, πιέζοντάς το για να πατικωθεί και να απλωθεί καλά στην βάση της φόρμας.
  5. Διαλύετε τη σόδα στο γάλα, προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε ελαφρά.
  6. Αδειάζετε το παραπάνω μείγμα στο υπόλοιπο μείγμα ζάχαρης-αλευριού και τα χτυπάτε όλα μαζί στο μίξερ για λίγα λεπτά, ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  7. Ρίχνετε στο μείγμα τους τεμαχισμένους χουρμάδες και ανακατεύετε με μία μαρίζ να πάνε παντού.
  8. Το αδειάζετε στη φόρμα και ψήνετε περίπου όπως θα ψήνατε οποιοδήποτε κέϊκ και ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας. Εγώ το έψησα περίπου μία ώρα στους 175 βαθμούς. Ο τρόπος να δείτε αν έχει ψηθεί, εκτός από το οπτικό και οσφρητικό αν έχετε μια κάποια πείρα στο ψήσιμο, είναι ο κλασικός που βυθίζουμε ένα καθαρό μαχαίρι στο γλυκό μας και αναλόγως, αν βγαίνει καθαρό σημαίνει ότι το γλυκό ψήθηκε, αν όχι ότι μάλλον θέλει λίγο ακόμα και μπλα μπλα μπλα, τα ξέρετε ήδη είμαι βέβαιη!
  9. Στο τέλος μπορείτε να πασπαλίσετε τη χουρμαδόπιτα με την τριμμένη καρύδα (η αρχική συνταγή έχει πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη αλλά εγώ γενικά δεν την χρησιμοποιώ)
*Ζεστή αν φαγωθεί είναι εξαιρετική και φαντάζομαι ότι θα είναι τέλεια με μια μπάλα παγωτό βανίλια από δίπλα (δεν το έχω δοκιμάσει, αν το δοκιμάσετε πείτε!)

***
Αυτά λοιπόν για σήμερα και αφού σας γλύκανα λίγο (ή και πολύ) σας αφήνω για τώρα και σας εύχομαι μια όμορφη και δημιουργική εβδομάδα!

Σας φιλώ πέρα ως πέρα!



FACEBOOK

INSTAGRAM

Σχόλια

  1. υπέροχη! Μπράβο κοριτσάκι μας! Για περιέγραψε μας τώρα και την γρανιτα με αυτό τον ωραίο γραπτο λόγο που κατεχεις! σε φιλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχ δεν είχα δει το σχόλιό σου! την δοκίμασες; Δεν μου είπες! είναι πολύ νόστιμη πράγματι!! για τη γρανίτα νομίζω σου είπα ήδη, ε;! φιλακια

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου